Nem mindegy, hogy melyik napon mit használsz, mit próbálsz bevezetni a bőrápolási rutinodba!

A legtöbb nő meglehetősen pontosan megérzi a pirosbetűs napok közeledtét. A belső hormonális változások a bőrre is kiülnek. Íme néhány tipp, ha el akarod kerülni, hogy arcodra legyenek „írva” azok a bizonyos napok. Illetve egy-egy új termékre teljesen máskép reagálhat a bőr a menstruációs ciklus különböző napjain.

Az átlagos női ciklus 28 nap, mely 4 fázisra osztható fel:

1-5. nap: A menstruációs napok:

Ilyenkor a legalacsonyabb a szervezet ösztrogén és progeszteron szintje. A bőr védekezőképessége ekkor a leggyengébb, csökken a bőr hidratációja, állandóan szomjazó bőrérzet kíséri ezeket a napokat. Az alacsony progeszteron szint alacsony faggyúmirigyaktivitást eredményez. Az olajos bőrűek ennek örülnek, de a normál és/vagy szárazba hajló bőrtípusok feszülő bőrérzettel küszködnek. Bizonyos bőrbetegségek (pl. atópiás dermatitisz, kontakt dermatitisz, pikkelysömör) felerősödhetnek közvetlenül a menstruáció előtt és alatt.

A bőrápolási rutin középpontjában állítsd a hidratálást: ceramidok, hialuronsav, nedvességmegkötő faktorok. A különösen érzékeny bőrűek kerüljék a túl sokféle hatóanyag használatát. Most mindenből a gyengédebbet válasszák!

5-15. nap: Follikuláris fázis:

Az ösztrogén szint újra növekedni kezd, ami az ovulációnál csúcsosodik ki. Javulnak a bőrfunkciók: a bőr kollagén- és hialuronsav termelése aktívabb, javul a bőr védekezőképessége, hidratáltsága. Ebben a szakaszban a legszebb a nők bőre. Ilyenkor érdemes a magasabb hatóanyagtartalmú szérumokat bevetni, mivel a bőr több hatóanyag befogadására képes, jobban tolerálja azokat: ez a „karbantartási fázis”. A progeszteron szint még mindig alacsony, ami azt jelenti, hogy a szárazabb bőrűek zsírosabb készítményeket kívánnak.

15-28. nap: Luteális fázis

A progeszteron szint növekedni kezd, fokozódik a faggyútermelés, a bőr zsírosabb lesz. A nők 70%-nál több mitesszer, apró pattanások jelennek meg, mindezt zsírosabb fejbőr, zsíros haj kísérheti. A ciklus végére az ösztrogén és a progeszteron szint ismét csökkeni kezd, ami megnöveli a bőr áteresztő képességét: dehidratálttá válik, sokkal fogékonyabb a külső irritáló tényezőkkel szemben. Nő a pirosodásra, viszketésre, kiütésekre való hajlam (fellángolhat az ekcéma). A luteális szakaszban a faggyúmirigy aktivitása a legmagasabb, ami azt jelenti, hogy a bőrápolásnak ideális esetben az olajtermelés szabályozására és a pattanások fellángolásának megakadályozására kell összpontosítania. A bőrápolási rutinba most jól jön a BHA-sav, faggyúszabályozó hatóanyagok, méregtelenítő hatóanyagok. Luteális fázis vége felé a bőr valószínűleg érzékenyebb a szokásosnál, és kerülni kell az irritáló bőrápoló összetevőket vagy termékeket.

Ha szeretnéd, hogy ciklusodra szabjuk a bőrápolásod, akkor jelentkezz meg a SKINCARE MENTOR PROGRAMRA!