… most tutira megérted a kollagén termelődését!

A kollagén egy nagymolekulájú fehérje, amit a szervezetünk maga „gyárt”. A kollagén lebontás és helyette új termelése egy természetes körforgás a bőrben: a kollagént enzimek apró darabokra (aminosavláncokra, másnéven peptidekre) vágják. Ezek a kollagén darabkák pedig hírvivőként továbbadják az utasítást (riadóznak), hogy „lebomlott a kollagén, tessék újat termelni!”. A bőrben lévő kollagén gyárak a fibroblasztok. 25 év felett nagyon ellustul a termelés, a végtermék, azaz a kollagén mennyisége évről-évre csökken.

Ehhez hozzájárulnak még a különböző kollagént romboló tényezők: UV-sugárzás, dohányzás, egészségtelen táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás stb. A bőrben vannak olyan „gonosz manók” (MMP=kollagén lebontó enzimek), amik káros környezeti hatásokra elszabadulnak és (a természetes körforgást felborítva) túl sok kollagént bontanak le. A bőr elveszíti feszességét: ez az idő előtti bőröregedés egyik formája.

A kollagén lebomlását a szépségipar is meglovagolja, kollagén tartalmú készítményeket reklámozva. A kozmetikumok kollagén tartalma kizárólag a bőrfelszínen tud nedvességet megkötni. Nagy molekulaszerkezete miatt egyáltalán nem szívódik fel abba a mély rétegbe (az irhába), ahol „rokonai” termelődnek, tehát hiányzó kollagént nem lehet vele pótolni a bőrben.

Mivel ezt egyre több felhasználó tudja, most a szájon/gyomron keresztüli kollagén bejuttatás jött divatba: kollagén italok, porok, táplálékkiegészítők. Ezen kollagén molekulák útja viszont nagyon viszontagságos, a kimenetele pedig bizonytalan. A kollagént a gyomor emésztő enzimjei lebontják apró darabokra (megint az aminosavláncocskák!), majd azok egy része a véráramba kerülve utazik a szervezetben. Ezek az aminosavak pedig ott kerülnek felhasználásra, ahol a szervezetnek a legnagyobb szüksége van rá. Semmi sem garantálja, hogy eljut a bőrbe!

Mi a jobb megoldás a kollagén pótlására?

  1. Aktiváljuk a gyár működését! Ez peptidekkel már lehetséges. Így megpörgethetjük az ellustult termelést.
  2. Megakadályozzuk a „gonosz manók” elszabadulását: életmód, antioxidánsok, inhibitorok, bőrerősítés, bőrvédelem!
  3. Kollagén darabkákat, azaz hírvivő molekulákat (peptideket) küldünk kívülről befelé a bőrbe, így azok fogják „riadóztatni” a fibroblasztokat, hogy induljon be a kollagén pótlása.
  4. Aminosavakat (a bőr építő kövei) küldünk a bőrbe, ezzel támogatjuk a bőr megújító folyamatait a mélyebb rétegkben.

Mi az aminosav – peptid bőrápolási terápiák előnye a kollagén italokkal szemben?

  1. Könnyen és mélyen felszívódó molekulaszerkezet.
  2. Rövidebb úton és garantáltan a célhelyre jut.

Semmi gond a kollagén italokkal: idd, hisz sokszor fontos nyomelemeket, egészséges táplálékkiegészítőket is tartalmaz! Ha a kollagén gyáradat akarod aktiválni, akkor vesd be a profi kommandósokat: peptidek a bőrön keresztül!

A mi tippünk: AGE CODE – Revitalizáló, méregtelenítő aminosavas bőrfeltöltés 40+